Cathedral Court

Visitors to Blackburn Cathedral Quarter’s Flower Festival were delighted to discover a new cloister garden within the recently regenerated Cathedral precincts.

Clergy Court is a defined Cathedral cloister, the first to be constructed within the country for over 600 years, that houses the clergy around a contemplative Cloister Garth. The Garth is bounded by a new deanery and three townhouses for the Canons designed by Architects Purcell, which combine with the Cathedral to the north to form an enclosed courtyard. The podium garden at its heart incorporates semi-private space for functions and private space for residents to walk, read, meet, relax and reflect.

Referencing historical layouts the formal garden blends traditional and reclaimed material with contemporary fittings and crisp clean design. Tumbled stone cobbles form a pleasing contrast and juxtaposed texture set against smooth metal-edged raised planters and the granite bounded water feature. Likewise, minimalist low level lighting illuminates the weathered script carved into historic stone ledgers that were re-used to form the main walkway. The features combine to create a beautiful, high quality and characterful oasis.

Clergy Court is one of a series of developments which together redefine the setting of Blackburn Cathedral and its precincts within Blackburn Cathedral Quarter. The overall scheme reinstates the Cathedral and its surroundings as a special meeting place at the heart of the community, and a unique gateway to the town.

Planit-IE was commissioned by Blackburn Cathedral to design the works with Purcell Architects; Project Managers, Mace; and Civic Engineers providing Structural Engineering consultancy services.