Royal Birmingham Conservatoire, Birmingham

A brand new home is being created for Birmingham Conservatoire, an international music school and part of the Birmingham City University.

Continuing the concept of an angular, defined building carved of rock; the landscape design explores the idea of a quarry reclaimed by nature. Emulation of jagged quarry forms provides a range of visually appealing and distinct spaces, whilst anchoring the building within the landscape and wider public realm. Planters slice through the site to frame views and approaches with dramatic indentations articulating more intimate areas.

Striking ornamental shrub and herbaceous planting softens the arrangement to create a contemplative and relaxing environment. The selection of species that produce timber used in the construction of stringed musical instruments provides a further conceptual overlay to the scheme.

This commission was won through a national design competition in collaboration with Fielden Clegg Bradley Studios.