Stoke-on-Trent City Centre Bus Station wins Civic Trust Award

Located at a prominent gateway on the edge of an urban block, Stoke-on-Trent’s recently completed bus station creates a significant landmark. Its sculptural roof guides visitors to the heart of the city (Hanley) and links to a new retail quarter. The wave-like canopy form rises to identify entrances and curves down to provide shelter; extending into the public plaza to knit the concourse into the surrounding urban landscape.

Carlow limestone has been used extensively throughout the public realm, combined with black granite bands to represent the former coal seams and indigenous materials from which Hanley was formed. These materials also link the site back into wider city-centre regeneration plans. Bespoke benches were designed in collaboration with artist Chris Brammall and Hardscape.

The bus station plays a key role within renewal plans which are transforming Stoke-on-Trent into a retail and leisure destination, to create a thriving, distinctive and diverse city centre.

Planit-IE worked with Grimshaw Architects and Arup to Tender, and SBS Architects during the construction phase, for Stoke-on-Trent City Council. Construction was undertaken by Vinci.